Per Svensson

– Förvandlar Färgfabriken till ett alkemiskt laboratorium – en glänta in i en annan dimension hösten 2018. 

LOGO PER SVENSSON web
The All Seeing Eye / Det Allseende Ögat,(2006) / filmprojektion, 2018

Hösten 2018 återvänder konstnären och musikern Per Svensson (f.1965) till Lövholmen, med utställningen Alkemi – Det Allseende Ögat på Färgfabriken. Under flera år arbetade Svensson och ett kluster av konstnärer i den nedlagda Kolsyrefabriken, granne med Färgfabriken, vars rostiga silos reser sig över Lövholmen. Svensson har ett nära band till platsen och Färgfabriken och beskriver det som att komma tillbaka.

Svenssons allomfattande alkemiska rumsinstallation sipprar in i och kryper ner i väggar och golv i den gamla fabriken. Med arkitektoniska installationer, videoprojektioner, artefakter, skisser och ljud förvandlar Svensson Färgfabriken till en ett alkemiskt laboratorium, en magisk plats - en glänta in i en annan dimension.

Per Svensson Palmhuset
The New Clear Plants & The Butterfly Effect, 2009 Foto: Henrik Rylander

I samband med utställningen Alkemi – Det Allseende Ögat som visas på Färgfabriken hösten 2018 och Röda Sten konsthall sommaren 2019 presenterar Per Svensson boken ALCHEMY ART ARCHITECTURE utgiven på Art and Theory Publishing. Bokens titel ALCHEMY ART ARCHITECTURE refererar till de tre hörnpelarna i Svenssons konstnärskap.

Boken ger läsaren en omfattande genomlysning av Per Svenssons konst som omfattar alltifrån alkemi till konst, arkitektur, ljud, skulptur, grafik och teckningar. En rad skribenter som under årens lopp i olika sammanhang kommit i kontakt med Svenssons konst ger en mångfacetterad läsning av hans breda praktik. I boken presenteras även dokumentation av ett stort antal verk från 1982 till 2018.

Skribenter: Emilia Rosenqvist, John Peter Nilsson , Mariangela Mendez Prencke, Thomas Millroth, Lena Boethius, Magnus Haglund, Anders Wilhelmson, Magnus Nygren, Linus Kuhlin.
Formgiven av: Sigríður Hulda Sigurðardóttir
Utgiven av: Art and Theory Publishing
Med stöd från: Kungl. Akademien för de fria Konsterna, Helge Axelsson Johnsons Stiftelse, Längmanska Kulturfonden.

Per Svensson är verksam skulptör, bild- och ljudkonstnär. Han är utbildad på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 1985-90 samt Kungl. Konsthögskolans Arkitekturskola 1999-2000. Svenssons konst har visats både i Sverige och internationellt bland annat på Moderna Museet i Stockholm och Malmö, Ystad Konstmuseum, Lusaka National Museum Zambia, LACE i Los Angeles, Heliostrum i Köln, Konstakademin i Budapest, Göteborgs Konstmuseum och MHR i Reykjavik.

Per Svensson Foto Annika von Hausswolff web
Foto: Annika von Hausswolff


Utställningen är en samproduktion mellan Färgfabriken och Röda Sten konsthall

 

Tid & Plats

29 sep – 2 dec 2018, Stora salen
tors 11–19, fre 11–16, lör–sön 11–17

Vernissage den 29 september kl 17–01
Livespelning/performance med The New Alchemy (Per Svensson, Ebbot Lundberg & Rasmus Alkestrand) ca kl 21

Bokrelease 8 november kl 17–19 på Färgfabriken. 
PROGRAM
Kl 17.30: Inledande presentation av Magnus Haglund
Kl 17.45: Samtal mellan konstnären Per Svensson och skribenterna John Peter Nilsson och Anders Wilhelmson.

Kontakt

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Relaterat

I samband med utställningen Alkemi – Det Allseende Ögat som visas på Färgfabriken hösten 2018 och Röda Sten Konsthall sommaren 2019 presenterar Per Svensson boken ALCHEMY ART ARCHITECTURE utgiven på Art and Theory Publishing.

Utställningskatalog

617893 b6c24e05168c4204bb87a40fbff64db2 1024x10242x

Utställningskatalogen Alchemy Art Architecture finns att köpa i Färgfabrikens webshop.

Med stöd från: Kungl. Akademien för de fria Konsterna, Helge Axelsson Johnsons Stiftelse, Längmanska Kulturfonden.


 Samproduktion

Utställningen är en samproduktion mellan Färgfabriken och Röda Sten konsthall. Utställningen visades på Färgfabriken hösten 2018 och på Röda Sten konsthall sommaren 2019.

logotyp RSK rgb