Skriv ut denna sida

8 september – 27 november, 2016
Vernissage den 8 september

Under hösten 2016 presenterar Färgfabriken en stor utställning med fyra aktuella konstnärer från Burma/Myanmar. Efter 50 år av militärdiktatur har en stark dynamisk konstscen vuxit fram i takt med den politiska utvecklingen. Detta vill vi synliggöra för en svensk publik med höstens utställning - Balans och Provokation. Sedan 2013 har Färgfabriken arbetat med olika projekt i Burma/Myanmar och etablerat ett omfattande kontaktnät bland konstnärer och arkitekter. Vi har mött flera samtida konstnärer med spännande uttryck och sett relevansen i att uppmärksamma landets rika och engagerande konstscen. Bristen på kulturell infrastruktur som museer och gallerier gjorde att ett flertal konstnärer började använda gatan och andra offentliga rum som scen för performances, där de fann sin publik. De konstnärliga utbildningarna i landet är fortfarande mycket konservativa. Men en ny kulturell scen håller på att ta form med starka expressiva uttryck och reflekterande installationer som söker alternativa vägar att kommunicera på.

I samarbete med den lokalt verksamma curatorn Nathalie Johnston har Färgfabriken producerat en utställning som kommer att pågå mellan 8 september – 27 november, 2016. Fyra aktuella konstnärer födda mellan 1970 och 1990 kommer att visa videoverk och installationer och under öppningsdagarna kommer det även att ges live-performances i utställningen. Med utställningstiteln vill Färgfabriken fånga komplexiteten i det burmesiska samhället och den fängslande mix mellan lokala traditioner, samhällskritik och moderna influenser som utmärker den kulturella utvecklingen. Genom konsten speglas också de svårigheter som det innebär att gå från diktatur till en skör demokrati.

Kontaktperson: Elsa Isaksson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
073-50380182

Medverkande konstnärer:
The Maw Naing (f. 1971) är filmregissör och installationskonstnär. Han kommer att delta med en storskalig installation i utställningen som innefattar ett femtiotal myggnät i varierade kulörer, som hänger från golv till tak. Verket är tydligt influerat av buddismen och bjuder in besökaren att delta i verket genom meditation. Här blir synen på andlighet som ett verktyg för att uppnå balans i samhället påtaglig.

Kolatt (f. 1987) arbetar med performances och film som fokuserar på HBTQ-frågor, vilka problematiserar den rådande konservativa synen på kön och identitet i Burma/Myanmar. Kolatt har via Färgfabriken fått ett residensstipendium vid IASPIS och kommer under vernissagen den 8 september att hålla ett performance i stora salen. Kolatt deltar i utställningen med ett videoverk tillsammans med konstnären Yadanar Win.

Yadanar Win (f.1990) är en ung performancekonstnär som genom sina verk undersöker sin egen identitet och roll som förvärvsarbetande kvinna i dagens Burma/Myanmar. I Kolatt och Yadanar Wins gemensamma verk förvandlar de en traditionell burmesisk bröllopsceremoni till någonting annat genom lek, iscensättning och ifrågasättande av rådande roller och föreställningar.

Ma Ei (f. 1978) är en konstnär som bland annat arbetar med att utforska kvinnorollen i dagens Burma/Myanmar, och tittar närmare på förhållandet och motsättningarna mellan den traditionella och den rådande bilden av vad en kvinna är och bör vara. För att illustrera detta experimenterar hon b la med attribut som kläder, ryktesspridning och sex, vilket också är karaktäristiskt för hennes verk i utställningen.

För mer information, besök vårt nyhetsrum på MyNewsdesk: http://www.mynewsdesk.com/se/fargfabriken