Beckers konstnärsstipendium 2015

– Tilldelas Julia Bondesson för hur hon med exakt lyhördhet väcker trä till liv. 

 • Eternal Gestures

  Eternal Gestures

 • Keep You In The Back

  Keep You In The Back

 • Over My Head

  Over My Head

 • Vaktare

  Vaktare

  Beckers konstnärsstipendium om 150 000 kronor – som i år utdelas för tjugonionde året i följd – tilldelas 2015 Julia Bondesson som utexaminerades från Kungliga Konsthögskolan 2011. 

  Utställningen pågår 24 januari – 8 mars 2015.

  "Julia Bondesson söker inga häftiga effekter. Det storslagna med hennes konst är i stället att den osmyckade, vackra formen når djupet under ytan."Läs hela recensionen av Joanna Persman, Svenska Dagbladet.

  "Julia Bondessons utställning talar på flera nivåer. Om kroppens klyvnad, utsatthet, svaghet och styrka."Läs hela recensionen av Jessica Kempe, Dagens Nyheter.

  Juryns motivering:
  Julia Bondesson är i grunden en brilliant skulptör som med skuret, snidat och hugget trä givit sig ut på spaning efter kroppens innersta väsen och dess mest betydelsebärande anatomiska strukturer. Initialt, i stillhet, vilar Bondessons skulpturer som i sömn, i väntan på rörelse. Inför hennes performance ledas träet med tråd och verken förvandlas till marionetter som fylls av gåtfullt liv genom försiktiga åtbörder, som i en vacker, vemodig och varsam dans. Bondesson verkar i ett österländskt och nordiskt spänningsfält, på tvärs, med verk fyllda av kontemplation och koncentration - säreget i en värld som annars präglas av yta och hasta.

  Julia Bondesson tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2015 för hur hon med exakt lyhördhet väcker trä till liv och hur hon i detta utvecklat en unik kombination av skulptur, stillad rörelse, performance, film och dans. Bondesson lyckas genom sin enastående konstnärliga kraft och sensibilitet att få oss betraktaren att sakta ned och ta plats i en närmast magisk värld – och mitt i detta föds stor konst, värdig ett ärbart stipendium.

   

  Om stipendiaten:
  Julia Bondesson tog sin examen från Kungliga Konsthögskolan 2011 och har även studerat handskdockteater i Taiwan och konst i Japan och Thailand. Efter sin examen har Bondesson ställt ut och haft en rad performance både nationellt och internationellt. Hon är även aktuell med en performance och medverkar i grupputställningen Gender Heart på Havremagasinet i Boden.

  Om Beckerskonstnärsstipendium:
  Beckers konstnärsstipendium etablerades 1987, och har sedan dess visat sig ha en anmärkningsvärd förmåga att identifiera ung talang på gränsen till genombrott. Genom åren har Beckers jurymedlemmar tilldelat stipendiet till en rad av Sveriges mest nyskapande konstnärer: Dan Wolgers (1989), Jockum Nordström (1999), Linn Fernström (2000), och Nathalie Djurberg (2006), för att nämna några få. Varje stipendiat tilldelas 150 000 kr samt en separatutställning som sedan år 2001 organiseras i samarbete med Färgfabriken.

  Juryn: Jenny Lindén Urnes, Mårten Castenfors och Magnus Jensner.


   

  Tid & Plats

  24 januari – 8 mars 2015
  22 feb kl 14 Konstären visar utställningen
  28 feb kl 14 Performance med Julia Bondesson
  1 mar kl 14 Konstären visar utställningen
  8 mar kl 14 Konstären visar utställningen

  Kontakt

  Fia Palmgren

  Relaterat

  I vårt arkiv hittar du tidigare års stipendiater. 

  I media

  Dagens Nyheter 2 feb 2015, "Julia Bondesson på Färgfabriken – En gemensam kropp. Sårbara träfigurer som söker sällskap" av Jessica Kempe

  Svenska Dagbladet 4 feb 2015, "Osmyckad form når under ytan" av Joanna Persman

  Aftonbladet 18 feb 2015, "Spöklika sprattelgubbar i salen på Färgfabriken" av Ulrika Stahre

  Artlover nr 23 2015, "Andlig skulptur" av Sofia Curman

   


  Sponsorer

   

  beckers.logo