Skriv ut denna sida

Holistic Urbanism: STHLM – VAN – AMS

– Filmkväll på Färgfabriken

Filmnightbanner UD

Färgfabriken, Metropolitan Collective, och LVBLCITY presenterar: Holistic Urbanism Film Night.

Om cykling, "walkability" och småskaliga snabba urbana interventioner. För städer som Stockholm, Amsterdam och Vancouver spelar skapandet av människovänliga platser och trafiklösningar en viktig roll i byggandet av den attraktiva moderna staden. Men hur kan dessa initiativ se ut i praktiken? Holistic Urbanism: STHLM - VAN - AMS undersöker frågan genom en serie kortfilmer från dessa städer, och andra, där man har gjort verklighet av sina visioner, på olika sätt men alltid med ett tydligt fokus på stadens viktigaste elementet - människorna.

Med utgångspunkt i stadsbons vardagsbetraktelser reflekteras i de filmer som visas ett nerifrån-och-upp-perspektiv. Staden betraktas som en helhet - holistic urbanism - i en strävan efter att överbrygga barriärer mellan konventionella stadsutvecklingsdiscipliner med betoning på mångfalden av element som influerar och interagerar med varandra  på olika skalor.

Med filmer från Street Films och Vancouver Cycle Chic, projekt som Sounds for the City och klassiker som The Social Life of Small Urban Spaces,  har filmkvällen för avsikt att skapa diskussion och främja idéutbyte kring våra städers framtid, i en avslappnad atmosfär.


 

Program

Fri entré!
Filmerna är på engelska eller textade på engelska.

I baren är det specialpris på husets öl och vin. Här serveras också popcorn, löksoppa med gruyeretoast och tunnbrödrulle med rökt lax och pepparrotscreme.

17:00 – Dörrarna öppnas för after work (filmer rullar i baren)

18:00 – Filmprogrammet börjar
19:00 – Paneldiskussion
19:30 – Diskussionspaus
20:00 – Filmprogrammet fortstätter
21:00 – Mingel i baren

Panel Rapid Urban Interventions: Stockholm Today & Tomorrow 


Katarina Fredrika – Projektledare Nacka Stad

Daniel Firth – Transportstrateg, Stockholms stad
Alexander Ståhle – VD på Spacescape, Stadsplanerare
Moderator: Mitchell Reardon – Partner, Metropolitan Collective; Research Fellow, Nordregio

Filmskapare

Vancouver Cycle Chic började som en fotoblogg under 2010, med att dokumentera trendiga cyklister i Vancouver. Efter mycket positiva kommentarer om bloggen beslutade man att prova andra saker, som evenemang och filmer. Vancouver Cycle Chic föreställer sid ett Vancouver där snygga människor på cyklar är vardagsmat. Där människor är bekväma på cykel. Där cykling kan hjälpa oss uttrycka personlig stil och få bättre kontakt med staden.

StreetFilms producerar kortfilmer som visar hur smart transportdesign och politik kan leda till bättre platser att leva, arbeta och leka på. Sedan grundaded 2006 har Streetfilms blivit organisationen för utbildningsfilmer om hållbara transporter, och inspirerar handling och beteendeförändringar i hela världen. Enskilda personer, myndigheter, ideella organisationer, skolor och trafikorganisationer använder Streetfilms för att utbilda beslutsfattare och göra förändring för mer människovänliga gator.

Stina Lundkvist är dokumentärfilmare och videoklippare baserad i Malmö. Hon är utbildad på European Film College i Danmark och har spenderat mycket tid i Sydamerika där hon bl a. gjorde dokumentärfilmerna Killerbean (Brasilien) och Tenerlo Todo (Chile) via Biskops Arnös folkhögskola. Sergio Castrillón är colombiansk cellist och kompositör. Han är doktorandkandidat i klassisk musik i Helsingfors och söker efter okonventionella ställen att omvandla till lämpliga scener för nutida musik.

Ytterligare filmer från:
 Amsterdamize, Thinking City Amsterdam, Urban Resort, William Whyte & PPS

 
 

Tid & datum

Torsdag 13 November, 17.00 - 22.00

Kontact

karin (a) fargfabriken.se

 


Partners:

MCLogo

LVBLOGO