Connected

– Things about future, cities and people

citiesandpeople

En utställning om framtiden för städerna Bukarest, Amsterdam, Stockholm och Bergen


Den 1 oktober kl 18 öppnar utställningen samtidigt i fyra städer:


Bucharest (Rumänien) - National Museum of Contemporary Art - MNAC (www.mnac.ro)
Amsterdam (Nederländerna) - New Energy Docks (www.newenergydocks.nl)
Bergen (Norge) - USF Bergen (www.usf.no)
Stockholm (Sverige) - Fargfabriken (www.fargfabriken.se)

 Välkomna på symposium på Färgfabriken 14/10 kl 14.30-17.00! Läs mer här.
Connected handlar om en äventyrlig grupp av arkitekter, stadsplanerare, konstnärer och curatorer från 4 länder som överlappade de egna kulturella sammanhanget på jakt efter nya sätt att se på stadslivet och urbana sammanhang. En berättelse föddes genom att sätta samman idéer och experiment med nytänkande för platser och byggnader. Det är en historia om den mjuka staden, ett open source-territorium som flexibelt anpassar sig till de befintliga resurserna, och om ett "gör det själv"-samhälle som lär sig att på egen hand hur skapa sin plats i denna stad.

Den smarta staden som vi ser det
De europeiska städerna expanderar. En större och smartare urban gemenskap upptar en allt större del av utrymmet, där staden blir grönare och förvaltas bättre. Bilpooler, högpresterande kollektivtrafik, alternativa energinät, gröna byggnader, gator som är anslutna direkt till Internet och så vidare. Du kanske förväntar dig att se en utställning om framtidens städer som de gestaltas i science-fiction-filmer. Connected kommer att berätta en annan historia: du kommer att lära dig om idéer och människor som är smartare än smarta system och som vet hur man bygger bättre städer och samhällen.

Teknik är bara en länk i kedjan; bortom teknologin finns ideal, gemensamma ambitioner och behovet av effektiva och snabba åtgärder.

En stad är verkligt intelligent när den har ett smart kollektiv med initiativ, som lär sig av sig själv vad det måste göra och som vet hur man lagar sin egen båt när den börjar läcka. 

Robotar och poesi
Connected är en utställning om erfarenheterna från fyra olika europeiska städer (Bukarest, Stockholm, Bergen och Amsterdam) som ger exempel på detta nya intelligenta och kreativa samhälle. Du kommer att få se exempel på hur hållbara eko-stadsdelar har byggts på förorenat vatten, om experiment och nya sätt att bygga intelligenta hus med befintliga medel, om intelligenta strategier för partnerskap och alternativ finansiering, men också om hur Robotar utbildas för att rita 3D-porträtt för att skapa bostäder och föremål för människor. Eller helt enkelt hur man kan göra åtgärder på ett poetiskt sätt.

Läs mer om Connected här.

 Projektet koordineras av Zeppelin Association (RO), i samarbete med Archis (NL), Fargfabriken (SE), NUDA (NO), Eurodite (RO)

Projektet finansieras av Ministry of Culture, Administration of the National Cultural Fund - AFCN, Chamber of Romanian Architects - OAR
Partners: MNAC, Modulab, Ideas Lab, ABB, IDZ, Netherlands Embassy, Business Sweden
 
 

Datum & plats

Oktober 1 - November 9, Färgfabriken

Kontakt

karin(a)fargfabriken.se
 

I samarbete med:

 
 
Cities-People kopia
 
 
 
Archislogoblack
 
zeppelin

NUDA logo RGB


EURODITE logo los2


logo epostbrev


Med stöd från:

Project developed with support from the Culture 2007-2013 Programme of the European Union.EU flag cult EN