Re Rag Rug


– Ett experimentellt designprojekt av Katarina Brieditis och Katarina Evans som utforskar social- och ekologisk hållbarhet.
 

  Under tolv månader har formgivarduon Brieditis/Evans utforskat mattans sociala och ekologiska hållbarhet. Resultatet är tolv unika mattor i tolv helt olika tekniker – alla gjorda av spillmaterial från textilindustrin, stoff som annars skulle kasseras.

  Med hjälp av olika stygn, flätningar, kviltning, rynkning, limningar, rullningar och sätt att skära, applikation, virkning, stickning, broderitekniker i kombination med tredimensionella yteffekter och reliefverkan, materialmöten, färg-, färgerieffekter och skalförskjutningar har duon fått fram 12 spännande mattkvaliteter och uttryck.

  Re Rag Rug är ett exempel på hur man med design kan arbeta med hållbarhetsfrågor, och ge ett till synes värdelöst material ett större värde.

  Flera av mattorna är tillverkade i sektioner med handtekniker som varken kräver stora utrymmen eller maskiner. De skulle därför kunna tillverkas i hemindustri i textilproducerande länder. En sådan produktion blir ekologiskt hållbar genom användandet av spillmaterial – samtidigt socialt hållbar då produktionen blir en plattform för utveckling av hantverk som skapar arbete.

  Det skapande arbetet har skett offline och delats online. Processen har pågått inför öppen ridå via bloggen (reragrug.blogspot.se) som under året varit en öppen ateljé.

  Följande mattor visas på Färgfabriken: Tailor, Kasuri, Pepita, Archipelag, Vintergatan, Rosengång, Aquarelle, Off Pist, Re Orient, Squeeze, Nomad och Crazy Quilt – alla med en egen historia.

  Mattan är den ultimata textila möbeln. Genom tiderna har den hängt på väggar och i tak, legat på bord, sängar och golv. Mattor har en avgörande betydelse för rummets akustik samt skyddar från golvkyla och drag. Som arkitektoniska element samlar de grupper av möbler till rum i rummet och utgör ofta ett betydelsefullt estetiskt inslag till rumsbilden. Mattor ska tåla att stå, gå och krypa på och är viktiga, starka kulturbärare i de flesta delar av världen.

  Den traditionella svenska trasmattan har i alla tider tillverkats av uttjänt textil och spillmaterial. Den har i stort sett också behållit sitt uttryck genom tiderna. I regel är den vävd i kypert eller tuskaftsbindning, kan ha ränder i gåsöga eller rosengång och ibland ha inslag av rya. Ofta är den avlång och fungerar som gångmatta.


  WORKSHOP – Knyt en egen matta av återvunnet material.

  Färgfabriken bjuder in till workshop för barn och vuxna under ledning av Färgfabrikens pedagog och med avstamp i utställningen Re Rag Rug. Kom och inspireras av Re Orient, Squeeze, Nomad och Crazy Quilt.

  18,19,20 Oktober Kl 13-15
  26-27 Oktober Kl 13-15


  Arbetet kan följas via formgivarnas blogg.

  Projektet genomförs med stöd från:

  konstnarsnamnden   
   16 – 27 okt 2013