Elin Behrens


– Beckers konstnärsstipendium om 150 000 kronor tilldelas 2012 Elin Behrens.

  Vernissage lördag den 8 september kl 11-19
  Stipendieutdelning kl 18

  Varmt välkomna!

  Beckers konstnärsstipendium etablerades 1987, och har sedan dess visat sig ha en anmärkningsvärd förmåga att identifiera ung talang på gränsen till genombrott. Genom åren har Beckers jurymedlemmar tilldelat stipendiet till en rad av Sveriges mest nyskapande konstnärer; Dan Wolgers (1989), Jockum Nordström (1999), Linn Fernström (2000), och Nathalie Djurberg (2006), för att nämna några få. Varje stipendiat tilldelas 150 000 kr samt en separatutställning som sedan år 2001 organiseras i samarbete med Färgfabriken.

  Elin Behrens, 2012 års stipendiat, är en Malmöbaserad konstnär född 1981 och utexaminerad från Konsthögskolan i Malmö 2010.

  Ur juryns motivering:

  ”Fortfarande efter 600 år erbjuder oljemåleriet en rad möjligheter med vilka vi kan utforska vår omgivning. Elin Behrens ser parallella skillnader och likheter mellan olika retoriska bildspråk och uttrycksmedel, och genom att kombinera måleri med fotografi och målade objekt undersöker hon dessa. Ytterst handlar hennes konst kanske främst om avbildning, hur det går till och varför traditionen ser ut som den gör. Men det är det klassiska måleriet som är hennes huvudintresse. Elin Behrens får Beckers konstnärsstipendium 2012 för att hon, på ett intelligent sätt riktar uppmärksamhet på komplexiteten i avbildandets konst. Utrustad med en stor portion nyfikenhet, noggrannhet i hantverket, och en målmedvetenhet i sitt sökande öppnar hon våra sinnen och stimulerar vår perception, när vi tillsammans med henne upptäcker måleriets aldrig sinande möjligheter att säga något om vår verklighet."

  För juryn/ Magnus Jensner

  I Färgfabrikens stora sal visar Elin Behrens en helt ny serie målningar och fotografier.   
  8 sep – 21 okt 2012
   

   

  brevbilaga