I WAS HERE

– En performanceinstallation av Osynliga Teatern

IWH v1 FF


Telefonsamtalet började glatt, nästan varmt ”Ja, det går bra”. ”Är dörren stängd?”. ”Jag var här”. Du tittar dig omkring ”Jag har varit här”. ”Namnet” säger jag, ”namnet”. Du säger att en tanke kan öppna upp en plats där fantasi kan omstrukturera det befintliga. Det är en inbjudan till att prata med mig. Telefonen ringer. Ett ord: ”en värld”. Jag frågar, du är tyst. Om vi vill återinföra vårt sätt att vara i världen, måste vi börja med att beskriva världen på ett annat sätt. ”Ge mig ett namn” säger du. ”Det här är en avskedsmonolog” säger jag. ”Vems” frågar du? ”Det här är min livlina”, ”Säg vad som helst, prata, prata, det spelar ingen roll.”

I WAS HERE är ett samtal med en främling. Ett samtal som vill förändra. Ett samtal om ett liv, om tystnaden och om det som inte kan berättas. Ett samtal som letar efter spår av mänsklighet i allt omkring oss. Ett samtal om dig.

Det finns ingen scen. Det finns ingen publik. Ingen spotlight där någon kommer uppträda. Du är i ett mörkt rum. Du är i centrum. Men det är du som lyssnar omgiven av röster, som en omvänd konsert. Du kontrollerar situationen genom närhet och avstånd. En röst beskriver hur den aldrig kunnat se sig själv, att den aldrig har känt sig själv som den känner dig. Det låter trevande. ”Men vem är du, på riktigt?”. Det spelar ingen roll vem du är. Men i det ögonblicket är du allting. Någon beskriver ett vagt minne, försöker minnas. Ett löfte om säkerhet, men också en risk. Det finns andra människor där. Ibland är du ensam. Vi vet det. Vi tar hand om dig.

Du är där som The observer.

Jag ringer dig. Jag leder dig, jag kommer lyssna på dig, jag kommer vara uppriktigt nyfiken och jag kommer ställa frågor. Du kan vara tyst, men jag kommer låta dig prata. Jag kommer ta hand om dig och jag kommer låta andra lyssna på dig. Jag kommer göra din berättelse evig.

Du är där som The narrator.

I WAS HERE är en performanceinstallation av Osynliga Teatern som kombinerar en intim upplevelse, för en person per tillfälle, med en live-streaming som kan upplevas online eller i ett av utställningsrummen på Färgfabriken. Verket kombinerar en relationell situation med en allomslutande miljö, där frågor om tillit och empati undersöks i relation till vårt privata utrymme.

Utställningen bygger på publikens telefonsamtal och är uppdelad i två delar. Som publik kan du välja att besöka installationen antingen som The narrator eller som The observer, eller som båda.

Praktisk information:

The observer: För att uppleva denna del behöver du inte boka en biljett. Du kan komma och gå som du vill under öppettiderna.

The narrator: Begränsat antal platser. Längd ca 30 minuter. Denna del ges både på svenska och på engelska. För att uppleva verket som The narrator behöver du boka en biljett. Biljett bokas via www.biletto.com och släpps 28/2 kl 12.00.

I WAS HERE:
En produktion av Osynliga Teatern
Koncept och regi: Tomas Rajnai, Jens Nielsen
Medverkande: TBA
Ljusdesign: Anton Andersson
Konstruktion: Johan Andrén
Producent: Karin Englund, Pernilla Lesse
Fotograf: Jonas Eng
Formgivning: Leon&Chris
Samproduktion: Färgfabriken

www.osynligateatern.com


Osynliga Teatern är ett scenkonstkompani med bas i Stockholm som grundades 2012 av Jens Nielsen och Tomas Rajnai. Deras arbete kan beskrivas som performanceinstallationer som bjuder in publiken att både delta och observera. Osynliga Teatern strävar konsekvent efter att skapa en intimitet och delad sårbarhet mellan verket och publiken och hoppas så frön av tvivel och ifrågasättande om de system som påverkar våra tankar och handlingar. 

Osynliga Teatern har ingen fast scen, utan utgår från formen som väljs efter vilket tillvägagångssätt historien måste berättas på och responderar alltid till platsen, kontexten och publikens imaginära förflyttning. Vi skapar genuina möten i en allomslutande värld där arbetet ofta är platsspecifikt och materialet autentiskt. Verken förhåller sig till rörelse, poesi, autenticitet, mänsklig närvaro och varierar i omfattning. 

Osynliga Teatern har framfört sina verk nationellt och internationellt på scener och festivaler såsom Dramaten, Folkteatern Göteborg, Färgfabriken, Västmanlands Teater, Weld, Stadsteatern i Reykjavik, Sort/Hvid i Köpenhamn, Metropolis, CPH Stage, Tempo och Reykjavik Arts Festival. 

2017 blev deras föreställning Det levda baklänges uttagen till Scenkonstbiennalen samt nominerade till ”årets sinnesorgasm” på Scenkonstgalan.

 

 • Foto: Jonas Eng

 • Foto: Jonas Eng

 • Foto: Jonas Eng

 • Foto: Jonas Eng

  I WAS HERE PRESS webFoto: Mathias Sterner

   

  Tid & Plats

  I WAS HERE kan upplevas mellan 28/3–6/4.

  Öppettider "The Observer":
  28/3, 17.00–21.00
  29/3, 17.00–21.00
  30/3, 15.00–19.00
  31/3, 15.00–19.00
  2/4, 17.00–21.00
  3/4, 17.00–21.00
  4/4, 17.00–21.00
  6/4, 17.00–21.00

  Färgfabrikens projektrum

  Biljetter förbokas till "The Narrator" på billetto fr.o.m 28/2 kl 12. Du kommer att befinna dig i verket ca 30 minuter. Kom gärna ca 5 minuter innan start.

  Fri entré!

   

  Kontakt

  Emelie Bergbohm, Bohm Bohm Room

  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  Relaterat

  Osynliga Teaterns hemsida

  Verkets hemsida för live-streaming

  Open studio


  Med stöd från

  Stockholms stad, Konstnärsnämnden