Konsthallen har stängt för säsongen, ändrade öppettider i kafét

Konsthallen öppnar igen 2 februari, med årets Beckers-stipendiat Theresa Traore Dahlberg.

Färgfabrikens Kafé har öppet igen med normala öppettider.

Delta och sediment

– Tre samtida uttryck från Bangladesh

                 

 • Stillbild från: Kheyal, Single Channel, 23m30s, BW, Stereo, loop, 2015-2018, Munem Wasif, Project 88, Mumbai med stöd från Bengal Foundation

  Stillbild från: Kheyal, Single Channel, 23m30s, BW, Stereo, loop, 2015-2018, Munem Wasif, Project 88, Mumbai med stöd från Bengal Foundation

 • Contaminated Land, Suvra Kanti Das

  Contaminated Land, Suvra Kanti Das

 • Revised the Dress Code, 2009, Yasmin Jahan Nupur, Foto: Manir Mrittik

  Revised the Dress Code, 2009, Yasmin Jahan Nupur, Foto: Manir Mrittik

  Video, fotografi och textil skulptur.

  Medverkande: Yasmin Jahan Nupur, Munem Wasif och Suvra Kanti Das.

  Färgfabriken har under flera år arbetat i länder som Myanmar och Indonesien genom vårt internationella program New Urban Topologies (NUT) vilket gett oss ett brett kontaktnät inom arkitektur, konst och stadsplanering. Erfarenheterna därifrån har resulterat i tre omfattande utställningar där konstnärer från olika delar av Syd- och Sydostasien, med skilda uttryck, reflekterat över situationen i sina hemländer. Delta och sediment är den senaste större satsningen efter Indonesien genom Heri Donos Animachines 2015 och Balans och Provokation från Myanmar 2016. 

  Delta och sediment har ambitionen att utgöra en del av en mosaik av skildringar från dagens globala värld, och att skifta perspektiven på var och på vilka sätt de kulturella scenerna utvecklas samt vad de kan förmedla till oss. 

  Med utställningen Delta och sediment kommer Färgfabriken att visa tre samtida uttryck från Bangladesh som rör sig mellan stora textila skulpturer, videoinstallationer och dokumentärt fotografi.

  Yasmnin Jahan Nupur, Munem Wasif och Suvra Kanti Das är tre konstnärer verksamma i Dhaka med den gemensamma nämnaren att de på olika sätt tar pulsen på sitt land utifrån sina egna perspektiv och berättelser.


  Om konstnärerna

  Yasmin Jahan Nupur (f. 1979)
  Yasmin arbetar främst med uttryck som installationer och performance. I sin konst utforskar hon frågor om social rättvisa och normer samt hur dessa påverkar olika grupper och individer i samhället.
  Yasmin använder ofta objekt som bär på en historia, ting som är sammankopplade med mytologi och ikonografisk symbolik som associeras med händelser, idéer eller minnen. Under de senaste två decennierna har Yasmin följt och format Bangladeshs konstscen i förhållande till de sociala och politiska förändringar i landet, vilket speglas i hennes konst.

  Munem Wasif (f. 1983)
  Munem är en uppmärksammad dokumentärfotograf, med en humanistisk inriktning på sociala och politiska frågor i Bangladesh. Han undersöker komplexa problem genom att närma sig människor, både fysiskt och psykologiskt. I sitt senaste arbete har Munem experimenterat med video, ljud och olika fotografiska strategier, samtidigt som han använder sig av ett dokumentärt bildspråk. Munem har i sitt senaste verk som kommer visas verk som kommer visas på Färgfabriken, har han skapat en berättelse utfrån historier från Dhaka. Arbetarnas och de vanliga människornas liv, från stenhuggare till textilarbetare, samt komplexiteten av identitet och religion.

  Suvra Kanti Das (f. 1979)
  Suvra försörjde sig som ingenjör i många år innan han beslutade sig för att byta bana och har sedan 2012 arbetat heltid som fotograf och fotojournalist. Hans verk hänvisar till genrer som svart humor, romantik och symbolism. Suvra belyser ofta problem som konflikter, politisk oro, miljökatastrofer och sociala orättvisor. Den ständiga konfrontation med svåra situationer och människligt lidande har tvingat Suvra att inse att livet sträcker sig bortom rädsla och motvilja.


   

  Tid & Plats

  Färgfabriken, Stora salen

  13 april - 16 juni, 2019

  Vernissage lördagen den 13 april

  Kontakt

  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  Relaterat

  New Urban Topologies

  Delta och Sediment är sprunget ur Färgfabrikens pågående internationella program New Urban Topologies, som undersöker hur urbanisering hänger samman med samhällsutveckling och kultur. Metoden bygger på möten mellan arkitektur, stadsplanering och konstnärliga strategier i workshops och andra aktiviteter som sammanför lokala aktörer och ett internationellt nätverk.