Delta och Sediment

– Tre samtida uttryck från Bangladesh

                 

 • Stillbild från: Kheyal, Single Channel, 23m30s, BW, Stereo, loop, 2015-2018, Munem Wasif, Project 88, Mumbai med stöd från Bengal Foundation

  Stillbild från: Kheyal, Single Channel, 23m30s, BW, Stereo, loop, 2015-2018, Munem Wasif, Project 88, Mumbai med stöd från Bengal Foundation

 • Nature and Human Displacement, 2011 -, Fotoserie av Suvra Kanti Das

  Nature and Human Displacement, 2011 -, Fotoserie av Suvra Kanti Das

 • Nine Month Circle, 2009-2012, Yasmin Jahan Nupur, Foto: Manir Mrittik

  Nine Month Circle, 2009-2012, Yasmin Jahan Nupur, Foto: Manir Mrittik

  Video, fotografi och textil skulptur.

  Medverkande: Yasmin Jahan Nupur, Munem Wasif och Suvra Kanti Das.

   I Bangladesh, ett deltalandskap med 164 miljoner invånare och en växande huvudstad vars befolkning snart närmar sig 20 miljoner, ställs många av vår tids ödesfrågor på sin spets. Den omfattande migrationen till Dhaka har en direkt koppling till textilindustrin och de kläder vi bär, ett system som påverkar den globala uppvärmningen, som också drabbar Bangladesh genom våldsammare monsunregn och stigande havsnivåer som slukar dess kustremsor.

  På senare tid har landet kommit att förknippas med ytterligare en mänsklig katastrof; förföljelser av folkgruppen Rohingya, som lett till att omkring 700 000 människor flytt Myanmar för Bangladesh.

  Samtidigt är Bangladesh ett land rikt på mångfald och kultur. Att befinna sig i de globala förändringarnas frontlinje medför en snabb och dynamisk utveckling för det fria kulturlivet, vilket märks inte minst genom en spännande samtida konstscen. 

  Med utställningen Delta och Sediment vill Färgfabriken visa tre uttryck från dagens Bangladesh. Yasmnin Jahan Nupur, Munem Wasif och Suvra Kanti Das är tre konstnärer verksamma i Dhaka med den gemensamma nämnaren att de på olika sätt tar pulsen på sitt land utifrån sina egna perspektiv och berättelser.

  • The Long Way Home, 2011, Yasmin Jahan Nupur

   The Long Way Home, 2011, Yasmin Jahan Nupur

  • Ancient Warriors, 2012, Fotoserie av Suvra Kanti Das

   Ancient Warriors, 2012, Fotoserie av Suvra Kanti Das

  • Stillbild från: Kheyal, Single Channel, 23m30s, BW, Stereo, loop, 2015-2018, Munem Wasif, Project 88, Mumbai with support from Bengal Foundation

   Stillbild från: Kheyal, Single Channel, 23m30s, BW, Stereo, loop, 2015-2018, Munem Wasif, Project 88, Mumbai with support from Bengal Foundation


   Om konstnärerna

   Yasmin Jahan Nupur (f. 1979)
   Yasmin arbetar främst med uttryck som installationer och performance. I sin konst utforskar hon frågor om social rättvisa och normer samt hur dessa påverkar olika grupper och individer i samhället.
   Yasmin använder ofta objekt som bär på en historia, ting som är sammankopplade med mytologi och ikonografisk symbolik som associeras med händelser, idéer eller minnen. Under de senaste två decennierna har Yasmin följt och format Bangladeshs konstscen i förhållande till de sociala och politiska förändringar i landet, vilket speglas i hennes konst.

   Munem Wasif (f. 1983)
   Munem är en uppmärksammad dokumentärfotograf, med en humanistisk inriktning på sociala och politiska frågor i Bangladesh. Han undersöker komplexa problem genom att närma sig människor, både fysiskt och psykologiskt. I sitt senaste arbete har Munem experimenterat med video, ljud och olika fotografiska strategier, samtidigt som han använder sig av ett dokumentärt bildspråk. Munem har i sitt senaste verk som kommer visas verk som kommer visas på Färgfabriken, har han skapat en berättelse utfrån historier från Dhaka. Arbetarnas och de vanliga människornas liv, från stenhuggare till textilarbetare, samt komplexiteten av identitet och religion.

   Suvra Kanti Das (f. 1979)
   Suvra försörjde sig som ingenjör i många år innan han beslutade sig för att byta bana och har sedan 2012 arbetat heltid som fotograf och fotojournalist. Hans verk hänvisar till genrer som svart humor, romantik och symbolism. Suvra belyser ofta problem som konflikter, politisk oro, miljökatastrofer och sociala orättvisor. Den ständiga konfrontation med svåra situationer och människligt lidande har tvingat Suvra att inse att livet sträcker sig bortom rädsla och motvilja.


    

   Tid & Plats:

   Färgfabriken, Stora salen

   13 april - 16 juni, 2019

   Vernissage
   Lördagen den 13 april kl. 11 - 17

   Kontakt:

   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

   Tack till Samdani Art Foundation.

   Samdani Art Foundation (SAF) är en privat stiftelse i Dhaka, Bangladesh, grundat 2011 av Nadia Samdani och Rajeeb Samdani och under konstnärlig ledning av curator Diana Campbell Betancourt, SAF.
   Samdani arbetar med syftet för att stödja landets samtida konstnärer och arkitekter. Färgfabriken har fått stor hjälp av organisationen i förmedling och kontakt med konstnärer i Dhaka.

   TEXT:

   The Changing Paradigms of Bangladeshi Art
   Om den bangladesiska konstscenens utveckling skriven av Ruxmini Reckvana Q Choudhury, assisterande curator vid Samdani Art Foundation.
   OBS: Texten är skriven på engelska.

   Relaterat:

   New Urban Topologies

   Delta och Sediment är sprunget ur Färgfabrikens pågående internationella program New Urban Topologies, som undersöker hur urbanisering hänger samman med samhällsutveckling och kultur. Metoden bygger på möten mellan arkitektur, stadsplanering och konstnärliga strategier i workshops och andra aktiviteter som sammanför lokala aktörer och ett internationellt nätverk.

   Färgfabriken har under flera år arbetat i länder som Myanmar och Indonesien genom vårt internationella program New Urban Topologies (NUT) vilket gett oss ett brett kontaktnät inom arkitektur, konst och stadsplanering. Erfarenheterna därifrån har resulterat i tre omfattande utställningar där konstnärer från olika delar av Syd- och Sydostasien, med skilda uttryck, reflekterat över situationen i sina hemländer.

   Delta och sediment är den senaste större satsningen efter Indonesien genom Heri Donos Animachines 2015 och Balans och Provokation från Myanmar 2016.