Konsthallen har stängt för säsongen, ändrade öppettider i kafét

Konsthallen öppnar igen 2 februari, med årets Beckers-stipendiat Theresa Traore Dahlberg.

Från den 29/11 till den 19/12 har Färgfabrikens Kafé öppet Tisdag-fredag 11-14 och 11-16 på helgerna.
Kaféet håller STÄNGT från och med den 21/12, och öppnar igen den 8/1.

Beckers konstnärsstipendium 2019

– Theresa Traore Dahlberg tilldelas Beckers konstnärsstipendium. Hon lyckas med subtila uttrycksmedel skildra människor i komplexa situationer och hennes val av föremåls- och materialkombinationer skapar en laddning i utställningsrummet, i fysisk och historisk mening.

Theresa.960x640


Foto: Cristian Quinteros Soto
Beckers konstnärsstipendium om 200 000 kronor – som i år utdelas för trettioandra året i följd – tilldelas 2019 Theresa Traore Dahlberg, född 1983, som har studerat 16mm experimentell film på New School, New York och vid Stockholms dramatiska högskola, och senare fri konst på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. 

Juryns motivering:

Filmaren och konstnären Theresa Traore Dahlberg skildrar teman som mod, maktstrukturer, kolonialism och feminism: komplexiteten med att vara människa i en postkolonial värld. Hon undersöker möjligheterna till alternativa förhållningssätt med utgångspunkt både i gruppens sammansättning och i den enskilda människans specifika situation. Hon närmar sig de människor hon skildrar med stor respekt, och hennes arbeten präglas av närhet, humor och ett drivet bildberättande.

Utgångspunkten i filmerna är ofta vardagsskildringar, situationer som ges en existentiell dimension, att vara människa utan att bli marginaliserad, att kämpa för sina drömmar, eller att som ung kvinna förhålla sig till patriarkatets förväntningar.

Theresa Traore Dahlberg använder ett filmspråk som kategoriseras som dokumentär, men själv ser hon det mer som konstverk eller måleri. Genom mångfacetterade berättelser om människor i afrikanska länder lyfter hon tematiken till mer universella frågeställningar, vilket får oss att betrakta både bilden av Afrika och våra egna vardagssituationer i ett annat ljus.

Även i sina skulpturer använder hon material som kan berätta en historia, material som har en tydlig historisk laddning. Genom att kombinera glas, koppar och bomull låter hon allmänna konnotationer som teknologi, vapen, mikrochips, slaveri och industri få fritt spelrum, samtidigt som hon gärna talar om skulpturerna som plats- och tidlösa. Hon vill ge varje person en möjlighet att möta verken utifrån sina egna förutsättningar.

Theresa Traore Dahlberg tilldelas Beckers konstnärsstipendium 2019, för att hon i sitt konstnärskap med stor respekt skapar en nyanserad bild av enskilda människor med olika bakgrund, att hon i sina filmer med subtila uttrycksmedel lyckas skildra människor i komplexa situationer, och för att hon med föremåls- och materialkombinationer skapar en laddning i utställningsrummet i både fysisk och historisk mening.

- För juryn / Magnus Jensner


Om konstnären

Theresa Traore Dahlberg är en konstnär och filmskapare som formulerar engagerande komplexa berättelser genom skulptur, fotografi och film. Hennes filmer inkluderar teman som representation av den andra genom att ifrågasätta hur individer, händelser och platser uppfattas, tolkas och förstås. Hon hittar främst sitt material i vardagen där möten med människor från olika platser spelar en viktig roll. Traore Dahlbergs skulpturala verk utgår ofta från själva materialet som bärare av historier, idéer och uppfattningar. I sitt arbete uppmärksammar Traore Dahlberg produktion, arbetsförhållanden, arbetarnas identiteter och livsförluster, hon skapar konst som speglar klasskomplexitet, kvinnors roll och postkolonialism. Ett centralt tema i hennes konstnärskap är olika former av skiften och hon utgår ofta från egna erfarenheter med förankring i två politiska och sociala kulturer, Sverige och Burkina Faso, samt konsekvenserna av att leva i ett modernt europeiskt sammanhang.

Traore Dahlberg har ställt ut internationellt och i Sverige, på platser som Zeller van Almsick, Wien, Österrike (2018) och Uppsala konstmuseum, Sverige (2018). Hon har fått Tempo Documentary Short Award för sin film Ambassadörens fru(2018), som också visades på Toronto Film Festival 2018. Hennes första film Taxi Sister(2011) handlade om den senegalesiska kvinnliga taxichaufförens vardag, och hennes film Ouaga Girls(2017) var hennes första dokumentära långfilm. Dessutom startade och grundade Traore Dahlberg konstnärskollektivet OUFF år 2018.


Beckers konstnärsstipendium etablerades 1987, och har sedan dess visat sig ha en anmärkningsvärd förmåga att identifiera ung talang på gränsen till genombrott. Varje stipendiat tilldelas en prissumma, som 2017 höjts från 150 000 till 200 000 kr, samt en separatutställning som sedan år 2001 organiseras i samarbete med Färgfabriken.

Juryn består av: Jenny Lindén Urnes, Mårten Castenfors och Magnus Jensner.


 

Tid & Plats

Öppettider: 
2 feb – 24 mars, 2019
Stora salen, Färgfabriken

torsdag 11–19
fredag 11–16
lördag–söndag 11–17

Relaterat

Trailer Ambassadörens fru (2018)
https://vimeo.com/240727862


Kontakt

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Sponsorer:

Beckers.Logga.Large CMYK 2 1