En konstscen i förändring

– Av Nathalie Johnston

Samtidskonsten i Burma/Myanmar genomgår en stor förändring. Mellan 1960 och 2010 då landet var isolerat under militärdiktaturens styre bildades ett ekosystem av grupper som kämpat för att upprätthålla en kreativ miljö, utan stöd från regeringen eller omvärlden. Små gallerier och privata sfärer blev den främsta basen för rörelsen. I detta växte det fram en protestkultur, skapad ur en vision om en bättre framtid.

Idag då det finns nya förutsättningar och stöd, har en värld av möjligheter öppnats för samtida konstnärer vars tidigare verklighet handlade om kamp mot censur, traditionalism och en ständig brist på resurser. Med växande självförtroende kan konstnärer i Burma bära med sig vetskapen om att de banar väg för förändring.
Vissa konstnärer inriktar sig på performancekonst, vilken är obeständig till sin natur, och andra på att återgå till figurativ konst eller impressionistiskt måleri.

Konstnärernas olika metoder är finkänsligt utvecklade under det senaste århundradet.
Konstnärer i Burma har haft begränsade möjligheter att uttrycka sig men är idag inte längre bundna till militärdiktaturens restriktioner. Flera generationer kommer att bevittna förändringen och skapa konst som definierar denna kritiska tid i landets historia.

I Balans och Provokation är fyra konstnärer utvalda, för sina innovativa processer, för deras förmåga att experimentera med nya medier och personliga erfarenheter av att leva i Burma under de senaste fyra årtiondena, samt deras förmåga att undersöka det samtida burmesiska samhället utifrån alternativa perspektiv.

I sin installation av myggnät utforskar The Maw Naing olika aspekter av att leva i Burma. Buddhismen är en viktig del av vardagen för många människor, även för icke-praktiserarande är religionen en stor del av vardagslivet. Detta bidrar till sinnesfrid och balans, men också till separatism och provokationer.

Ma Ei utforskar de traditionella och konservativa förväntningar som det burmesiska samhället har på kvinnor, där hon i sin livsstil och genom sin konstnärliga strategi utmanar och provocerar publiken. Dagens politiska ledare imiterar de forna kungarna och drottningarna när de gnabbas och köpslår. På ett humoristiskt och absurt sätt har Yadanar Win och Kolatt lyckats karikera de politiska ledarna genom att drapera sig i traditionella högtidskläder.

I mötet mellan landets maktbalans, politikens inneboende provocerande kraft och den meditativa balansen hos buddhismen befinner sig Burma i förändring, med konstnären som uttolkare.


Nathalie Johnston, curator verksam i Burma
Yangon, July 2016
Yangon570