Patchwork of Narratives – when you enter a city, you enter a story.

– en utställning som fokuserar på två mångkulturella städer som präglats av kulturell rikedom och splittring i samhället.

BoM web 520x347

Patchwork of Narratives har en egen sektion på Färgfabrikens hemsida, där du kan ta del av all information kring projektet. Klicka här!

29 januari öppnar Färgfabriken utställningen Patchwork of Narratives, ett projekt som undersöker staden ur ett mänskligt perspektiv där berättelser, symboler, fördomar och förväntningar vävs samman med den fysiska infrastrukturen. Patchwork of Narratives utgångspunkt är Beirut i Libanon och Mostar i Bosnien-Hercegovina. Två städer som delar erfarenheten av splittring och en konfliktfylld samtid. Beirut och Mostar är två segregerade städer där grupperingar lever åtskilda.

Utställningen är öppen tors 11–19, fre–sön 11–16 tom 29 mars.

Seminarieprogram

31/1 kl 14–15; Urban Patchworks of Beirut and Mostar
Stadsplaneraren Senada Demirovic (Mostar) berättar om kulturens roll som brobyggare och hur sociala fraktioner än idag påverkar stadens utveckling. Filmarna Rania Rafei och Jinane Dagher (Beirut) reflekterar utifrån videoverket The Purgatory över hur maktspelet mellan olika grupperingar ärrar staden.

12/2 kl 18–19; Vems kulturarv?
Hur vårt kollektiva minne formar framtidens stad. Medverkande: Qaisar Mahmood (Riksantikvarieämbetet), Kristyna Müller (Haninge Konsthall) samt Färgfabriken.

4/3 kl 18–19; Kulturens roll i efterkrigstider
Kan kulturella insatser fungera om en läkande process i djupt splittrade samhällen?
Färgfabriken samtalar kring dessa frågor med partners från Beirut (Libanon), Mostar (Bosnien och Herzegovina) och Kharkiv (Ukraina).
Medverkande: Nabil Canaan, konstnärlig ledare på Station i Beirut
Ibrahim Nehme, chefredaktör på the Outpost i Beirut
Dzenana Dedic, chef för Local Democracy Agency i Mostar
Vasilisa Shchegoleva, stadsplanerare verksam i Kharkiv.
I samarbete med Svenska institutet.

Under en tid har Färgfabriken arbetat med konstnärer, författare, stadsplanerare och unga i Beirut och Mostar där de fått formulera sina förväntningar och reflektera över sina städer.

I det splittrade Mostar tydliggjordes behovet av en neutral plats för att för skapa en gemensam bild för framtiden. Den nya musikskolan som är under uppbyggnad har nu blivit den kulturella mötesplats som saknades i Mostar. Här visas under nov-dec 2014 utställningen Patchwork Mostar där människor får möjlighet att diskutera och reflektera kring stadens historia och framtid. Utställningen har resulterat i livliga diskussioner mellan invånarna i staden och beslutsfattarna.

I Beirut valde dokumentärfilmarna Rania Refai och Jinane Dagher och konstnären Ali Beidoun att gestalta stadens själ och snabba förändring genom två videoverk. I samarbete med konsthallen Station, urbaniseringsaktivisterna på Mansion och organisationen Sharq, ordnar Färgfabriken screenings och ett seminarieprogram i december 2014 i Beirut. Fokus i seminarierna ligger på internationellt erfarenhetsutbyte kring frågor om kulturarv och kulturens roll i efterkrigstider.

Utställningen på Färgfabriken är ett kollage av erfarenheterna från Beirut och Mostar. Utställningen visar videodokumentation från det arbete som genomförts och fortfarande pågår i Mostar, videoverk som söker fånga stadens ständiga förändring i Beirut samt den svenska konstnärsduon Osynliga teatern vars ljuverk reflekterar över universella frågeställningarna som identitet och historia och kopplar ihop Beirut och Mostar med Stockholm.

I boken Patchwork of Narratives som ackompanjerar utställningen utforskar skribenterna Michael Azar, Arna Mackic, Rania Sassine och Nachla Vargas staden ur idéhistoriska, arkitektoniska och poetiska vinklar.

Medverkande:

Rania Rafei (f.1979) har en audiovisuell examen från Academie libanaise des beaux-arts. Med Beirut som bas arbetar Rania Rafei med att regissera dokumentärfilmer åt bland annat Al Jazeera. Hennes första långfilm Reconstitution d´une lutte hade premiär 2012 och har visats på filmfestivaler i Frankrike, Tyskland, Portugal, Italien, Marocko, Egypten, Brasilien, Sydkorea och senast i Mexiko. I samarbete med Jinane Dagher regisserar hon the Purgatory - Citie(s) of Beirut.

Jinane Dagher (f.1982) har en audiovisuell examen från Sorbonne i Paris. Sedan 2008 arbetar Jinane Dagher som producent på Orjouane Productions i Beirut. Jinane Dagher har bland annat producerat dokumentärfilmen We Were Communist och Rania Rafeis första långfilm Reconstitution d´une lutte. I samarbete med Rania Rafei regisserar hon the Purgatory - Citie(s) of Beirut.

Ali Beidoun (f. 1982) är uppvuxen i Beirut och bor idag i Italien. Han studerade film vid Lebanese University och filmvetenskap i Bologna, Italien. Ali har tidigare arbetat med film åt Ashkal Alwan - The Lebanese Association for Plastic Arts.

Antonia Ringbom (f. 46) är filmregissör och har arbetat med animerad film och film-workshops sedan 1969 i länder som Senegal, Malawi, Rwanda, Kenya, Frankrike, Sverige, Iran, Nicaragua och Finland. Under hösten 2014 belönades Antonia Ringbom med priset Animation Hero vid Helsinki Short Film Festival. Antonia Ringbom är idag verksam i Finland.

Jonatan Sundström (f. 84) är filmfotograf med en utbildning från Aalto universitet. Under det senaste åren har Jonatan arbetat med kortfilm och film-workshops i Finland, Nicaragua och Rwanda. Jonatan Sundström är idag verksam i Finland.

Lina Josefina Lindqvist (f. 80) är författare, filmare och formgivare.

Osynliga teatern Tomas Rajnai och Jens Nielsen är en konstnärsduo som arbetar under namnet Osynliga Teatern. De debuterade med verket Engram, våren 2013. De skapar interdisciplinära föreställningar och filmiska upplevelser där publiken bjuds in till att bli en del av berättelsen och koreografin. De flesta av deras verk är plats-specifika där de experimenterar med publikens relation till sin omgivning. Verken uppmanar besökaren att kliva in i en värld där verklighet, det upplevda och det imaginära strålar samman. Under våren 2015 är de aktuella med I Shall Not Be Entirely Forgotten på Dramaten samt Radio, Ballett and the transparent shadow, en experimentell dansföreställning på Weld. De kommer även delta med Engram under Reykjaviks Arts Festival och under Köpenhamns internationella teaterfestival Metropolis. I utställningen medverkar de med verket Dear Stranger. Credits Manus och Regi: Tomas Rajnai och Jens Nielsen Röst: Doreen Toutikian, Karin Andreasson, Marianne Ljung, Peter Jeleč, Tove Palén, Yoo-Ri Ha Tack till Maja Gunn, Hazem Shahin, Elizabeta Zori´c, Frida Darj, Nawal Aki.

Patchwork of Narratives är ett initiativ av Färgfabriken i samarbete med Staden Mostar, Local Democracy Agency Mostar, Konsthallen Station i Beirut, urbaniseringsaktivisterna på Mansion i Beirut och organisationen Sharq in Beirut.

Projektet stöds av PostkodLotteriets Kulturstiftelse

 

 


 

Tid & Plats

Utställning: 29 January - 29 mars 2015, på Färgfabriken
 
Vernissage: 29 januari kl 17–20, på Färgfabriken
 
Seminarium: Urban Patchwork, 31 januari kl 14–15, på Färgfabriken
 
Seminarium: Vems kulturarv?, 12 februari kl 18–19, på Färgfabriken
 
Seminarium: Kulturens roll i efterkrigstider, 4 mars kl 18–19, på Färgfabriken

Kontakt

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Relaterat

Färgfabriken har sedan 2010 arbetat med en internationell kultursamverkan i projektet New Urban Topologies som gjort nedslag i och sammanlänkat sargade stadsrum i Östeuropa och Mellanöstern. Den erfarenhet och kunskap som New Urban Topologies genererat de senaste fyra åren ligger till grund för projektet Patchwork of Narratives.

Läs mer här; New Urban Topologies

I media

Här kan du ta del av radioinslag om och recensioner av Patchwork of Narratives.

Kritiken i P1, SR. Senada Demirovic berättar om Mostar, 39 min in i inslaget.

Studio Ett i P1, SR. Rania Rafei och Jinane Dagher berättar om sitt videoverk The Purgatory – Cities of Beirut.

Aftonbladet (13/2 2015), Recension "När staden är i centrum" Ulrika Stahre.

Kulturnytt i P1, SR. Karsten Thurfjell besöker utställningen och hamnar mitt i Beirut.

Perlentaucher.de Das Kulturmagazine har recenserat Arna Mackics essä i boken Patchwork of Narratives. Samtliga essär från boken har publicerats i Eurozine. 

 

I samarbete med 

PostkodLotteriets Kulturstiftelse

spl kulturstiftelsen