Skriv ut
Nyhetsbrev från Färgfabriken Läs brevet i din webbläsare
Färgfabriken logotype

Påskägg från Färgfabriken: förlängda utställningar!

Beckers konstnärsstipendium 2021 visas till den 30 maj

Jävla kritiker! visas till den 16 maj

 
Även i år ser påsken ut att bli annorlunda för de flesta utav oss men trots dystra tider så har Färgfabriken ljusa besked om att vi har öppet som vanligt över påskhelgen:
torsdag till fredag kl.11-16 och lördag till söndag kl. 11 - 17!  

 Färgfabriken har gjort ett flertal anpassningar för att kunna erbjuda ett smittsäkert besök i våra rymliga och luftiga lokaler. Läs mer under Besöksinformation och tillgänglighet.
---

Installationsvy Beckers konstnärsstipendium 2021 – Youngjae Lih, Färgfabriken. Foto av Johan Österholm


Beckers konstnärsstipendium 2021 – Youngjae Lih

13 mars - 30 maj 2021
Stora salen

Max 20 besökare i utställningen samtidigt.

Lih har för sin stipendiatutställning utgått ifrån fyren som tekniskt och symboliskt fenomen. Historiskt sett har arbetet som fyrvaktare varit ensamt, beläget på otillgängliga platser och man har varit tvungna att bemästra en rad olika kompetenser och tekniker för att själv finna lösningar på de problem som kunde uppstå.

Detalj Navigational Aids, 2020, Youngjae Lih, Färgfabriken. Foto av Johan Österholm.

Som konstnär med en bakgrund som elingenjör kunde Lih känna igen sitt eget arbetssätt med fyrvaktarens som kombinerad problemlösare, uppfinnare och utforskare. I installationen Navigational Aids, 2020, har Lih själv satt sig in i olika hantverk alltifrån att bygga fyrkonstruktionen i trä, till att utforma ett kylsystem för lanternan i fyrens topp och de linser som roterar kring den. Längs konstruktionen löper även en 16mm-film till en projektor som han hackat för att kunna styra ljus och hastighet.
 
Installationsbild PACOJAVI, Youngjae Lih, Beckers konstnärsstipendium 2021, Färgfabriken. Foto av Johan Österholm

Under kvällstid och vid mörka molniga dagar lyser även huset upp likt en fyr i industrilandskapet genom verket PACOJAVI, 2021. En platsspecifik ljusinstallation placerad i Färgfabrikens karaktäristiska runda fönster som går att uppleva både utifrån och inifrån.

Verket blinkar i morsekod en förkortning på namnen på de två fyrvaktare, Francisco och Javier, som hjälpte Lih under hans undersökande arbete inför utställningen. Installationen är dels en hyllning och hälsning till dem och kan även ses som en anspelning till att fyrvaktaren ofta kunde se ljuset ifrån andra fyrar vilket, även om de inte kunde träffas, skapade en känsla av gemenskap i ensamheten.

 

Läs mer

---

Installationsvy Jävla kritiker! Färgfabriken, 2021. Foto av Johan Österholm


Jävla kritiker!
–  
en hyllning till kritiken och ett initiativ till att på nytt vitalisera arkitekturkritiken.

13 mars - 16 maj
Projektrummen


Max 4 besökare i utställningen samtidigt.

Är kritik bara gnäll eller klander? I Jävla kritiker! har sex arkitekturkritiker – två från Sverige, två från Danmark och två från Norge – lämnat kritik på en fiktiv byggnad. Utifrån den skrivna kritikern har sex arkitektkontor – också två från varje land – därefter fått i uppgift att tolka och gestalta den skrivna kritiken i form av en modell. Gestaltningarna och texterna presenteras i utställningen som sex experiment som undersöker och rör sig mellan språk, text, kritik och arkitektur.

I utställningen kan du både läsa den skrivna kritiken eller lyssna på den i din smartphone samtidigt som du tittar på de formgivna tolkningarna.
Jävla kritiker samtal
Installationsvy Jävla kritiker! Färgfabriken, 2021. Foto av Johan Österholm
 
Curatorer: Anders Rubing, Andrea Ougaard och Morten Birk Jørgensen
Arkitekturkritiker: Gaute Brochmann, Mari Hvattum, Martin Søberg, Rasmus Wærn, Sara Ettrup och Ylva Frid
Formgivare: Element, Jonathan Houser, Kaleidoscope, Krupinski/Krupinska, Leth & Gori, Tham & Videgård
 

Läs mer

---

Illustration av Hanna Arnesen

Into the light – Digital workshop för unga!
Söndagen den 11 april kl. 10-13.

Lyssna-projektet och Färgfabriken bjuder in till en workshop med Hannah Arnesen, konstnär och bildberättare.

Är du intresserad av konst, miljö och framtidsfrågor? Här får du som är 15-21 år möjlighet att lära dig mer om bildberättande, konstnärliga metoder och klimatfrågor och möta andra unga på olika platser i Sverige. Vi varvar inspiration och fördjupning med diskussion och eget skapande/tänkande kring klimatfrågan. 

"Om jag fick sjunka genom tiden. Vad vet ni om undergången? Vilka hemligheter dog med er? Här går vi tillbaka i historien till en tid innan människan, för att fantisera om framtiden. När vi loggar ut tar vi med oss hoppet och sprider det vidare."

Deltagandet är gratis!

Föranmälan krävs senast 9 april för att vi ska kunna förbereda övningarna. Inga förkunskaper krävs. Det enda du behöver är en uppkoppling, papper och penna. 

Dag: Söndag, 11 april
Tid: kl. 10-13, inklusive pauser.


Plats: zoom, länk skickas till anmälda deltagare.

Anmäl dig till Elsa Isaksson senast 9 april:
elsa@fargfabriken.se, 073-023 66 00

Läs mer

---

Besöksinformation och tillgänglighet

Öppettider konsthall: torsdag - fredag kl. 11 - 16 lördag - söndag kl 11-17.
Färgfabrikens Kafé har öppet tisdag - fredag 11-16, lördag - söndag kl 11-17.

Utställningarna och besöksmottagandet anpassas efter rådande smittläge, allmänna råd och restriktioner. Antalet besökare i utställningen begränsas och ingen vernissage hålls.

Färgfabriken har vidtagit flera åtgärder för att försäkra ett smittsäkert besök. För Beckersutställningen, i stora salen på 800 kvm, tillåter vi max 20 personer och i Jävla kritiker! i projektrummen samt i Färgfabrikens butik max 4 personer samtidigt. 

Vi har en separat in- och utgång till konsthallen samt enbart betalning vi Swish/kort. Du behöver inte förboka ditt besök, men det kan innebära att du behöver vänta en kort stund om många anländer samtidigt. Hör av dig till oss om du har frågor eller tillhör en riskgrupp och behöver boka ett enskilt besök.

Se www.fargfabriken.se för uppdaterad besöksinformation.

Vägbeskrivning, information om tillgänglighet och annat som är bra att veta inför ditt besök hittar du här.

 

Läs mer

---
Färgfabriken