Skriv ut
Nyhetsbrev från Färgfabriken Läs brevet i din webbläsare
Färgfabriken logotype

En utställning om klimat i gränslandet mellan kunskap och känslor

Välkomna till höstens första utställning på Färgfabriken som öppnar
 lördagen den 12 september.

Öppet kl. 11 – 16, fri entré!
---
Lyssna visas två nyproducerade filmverk samt en serie illustrationer som på olika sätt förhåller sig till hur vi kan förstå och kommunicera klimatförändringar. I utställningen uppmuntras du som besökare att reflektera och bidra med dina egna tankar.
 
Stillbild från filmen Untitled Abisko, av Sophie Vuković.
 
Sophie Vuković är konstnär och filmskapare som långfilmsdebuterade 2017 med filmen Shapeshifters. I Lyssna presenterar hon filmen Untitled Abisko, en spekulativ klimatfiktion som väver ihop en kärlekshistoria med de sorgeprocesser som uppstår när landskap förändras på grund av klimatförändringar. I Abiskos unika fjällandskap visar sig de omfattande konsekvenserna snabbare än på många andra platser. Medan den globala medeltemperaturen det senaste århundradet har stigit med en grad, har Abiskos stigit med två.

Kan vi omfatta konsekvenserna? Naturens skönhet och de drömska, suggestiva bilderna filmade på 16 mm-film står i stark kontrast till den dystopiska berättelsen, som en hälsning från en av våra möjliga framtider.


Stillbild ur Jens Evaldssons 3D-animerade film Axis Mundi and the Stomach Without End.

Jens Evaldsson är konstnär med lång erfarenhet av samarbetsprojekt. Han har deltagit i utställningar runt om i världen med verk som ofta handlar om människans beteende och sociala interaktioner. 

I utställningen på Färgfabriken deltar han med en 3D-animerade kortfilm, Axis Mundi and the Stomach Without End, som bygger på fascinationen för scenarier, kedjereaktioner och tankekedjor. Filmen illustrerar fragmentariska berättelser om den moderna människans omättlighet.


Illustration av Peter Lang.

Peter Lang är arkitekt, lärare, författare och forskare. 2015 lanserade han R-lab, en öppen forskningsplattform som undersöker urban kultur, arkitektur, konst och design. För projektet Lyssna har Lang skapat ett pedagogiskt material i serie-format där han har använt sig av estetiska metoder för att tolka kunskap om klimatförändringarna. Han har också samarbetet med Jens Evaldsson för konceptutvecklingen av Axis Mundi and the Stomach Without End.

Utställningen Lyssna pågår till och med den 29 november.
Fri entré hela utställningsperioden.


Välkomna!
 

Läs mer

---

Lyssna – en gemensam läroprocess.

Lyssna är både en utställning samt ett samforskande projekt som undersöker hur vi emotionellt upplever och kommunicerar klimatförändringar. Lyssna genomförs på tre olika konsthallar i Sverige; i Stockholm, Virserum och Skellefteå. Projektet vill på så vis även lyfta och betona vikten av att inkludera både urbana och rurala perspektiv på klimatförändringarna för att skapa en gemensam kommunikation. 

I projektet får en grupp bestående av ungdomar, forskare och konstnärer tillsammans arbeta med sina upplevelser av klimatförändringarna utifrån begreppen natur, konsumtion och identitet. Den undersökande processen ligger sedan till grund för utställningen med samma namn som reser vidare och även kommer visas på Skellefteå och Virserums konsthall. Där tillkommer två nya verk, skapade av konstnärerna Sofia Sundberg och Erik Mikael Gudrunsson.
Lyssna visas på:
Skellefteå konsthall 13 mars – 30 maj & Virserums konsthall 5 sep – 28 nov, 2021.

Läs mer om projektet på projektsidan.
 

Läs mer

---

Kostnadsfria skolbesök till Färgfabriken hösten 2020.

Från läroprocessen under en diskussion inom Lyssna på Färgfabriken 2020.


Alla skolor, barn- och ungdomsgrupper, har fri entré inklusive visning till Färgfabrikens utställningar i höst!

Vi välkomnar er att boka ett besök på måndagar – onsdagar, eller före kl.11 på torsdagar och fredagar, då konsthallen är stängd för allmänheten och ni således får hela Färgfabriken för er själva. 

Vi har även förslag på övningar och workshops som kan anpassas efter ålder att arbeta med hemma i klassrummet efter besöket.

För frågor eller för att boka ett besök kontakta: 
elsa@fargfabriken.se / 0730236600

Välkomna!

Läs mer

---

Besöksinformation

Färgfabriken följer FHMs direktiv för att inte bidra till smittspridning av Covid-19. Vi kommer låta max 50 personer åt gången vara i utställningslokalerna samtidigt vilket ska ge gott om utrymme till varje besökare. Det kan innebära att du behöver vänta en kort stund om det är många besökare samtidigt. 

Ring 08-645 07 07 om du har frågor.
Välkommen om du är symptomfri!

Om du tillhör en riskgrupp för Covid-19 eller av någon annan anledning vill besöka konsthallen utanför öppettiderna, ring oss gärna på 08-645 07 07.


Läs mer

---
Färgfabriken